Barion Pixel

Rendelés leadás folyamatban...

A weboldal használatával elfogadod a mi
cookie kezelésünket!

A szülés szakaszai

Egyértelmű jelei vannak a szülés különböző szakaszainak. Mit érdemes tudni róluk? Cikkünk ezt mutatja be.

1. Tágulási fázis (vajúdási szakasz)

Ez a szakasz a rendszeres fájások megjelenésétől a méhszáj eltűnéséig tart, hossza pedig 4-5 órától akár 9-11 óráig is terjedhet. A tágulási fázisban a méhizom összehúzódásából származó fájások dominálnak. A kismamák azt tapasztalhatják, hogy – az oxitocin hormon termelésének fokozódásával – a méhösszehúzódások egyre sűrűbben, erősebben és egyre hosszabb ideig tartanak. Ennek hatására a méhszáj kezdetben csak 1-2 cm-re tágul ki, majd fokozatosan eléri a 9-10 cm-t. A tágulási fázis végén a baba feje bekerül a szülőcsatornába, és kb. ezzel egyidőben el is tűnik a méhszáj, a hüvely és a méh egy közös csővé alakul. Ha a szülés megindulásakor nem történt burokrepedés, akkor ennek a szakasznak a vége felé már számíthatunk rá, hogy egy méhösszehúzódás során megreped a magzatburok is. Fontos, hogy a tágulási szakaszban figyeljünk a légzésünkre, ez segít abban, hogy a fokozódó fájdalmat átvészeljük, és a kitolási szakig ne nyomjuk a magzatot lefelé!

Milyen segítséget kaphatunk a vajúdás alatt?

Ebben az időszakban a vajúdást támogató személyek (apa, dúla, szülésznő) sokat tudnak segíteni gondoskodó, pozitív hozzáállásukkal, egy-egy gesztussal, érintéssel vagy a derékra helyezett melegvizes borogatással, ami ilyenkor nagyon jól esik a kismamának. A vajúdást az intézményben elérhető fájdalomcsillapító módszerek mellett (pl. EDA, kéjgáz) többféle tevékenységgel és technikával is megkönnyíthetjük. Bordásfalon nyújtózkodva elviselhetőbbé tehetjük a fájásokat, vagy gimnasztikai labdán ülve tehermentesíthetjük a gerincünket. Ha rendelkezésünkre áll medence, akkor a meleg víz segíthet az ellazulásban; de egy séta, a különféle testhelyzetek váltogatása, egy kellemes relaxáló zene is könnyíthetik és gyorsíthatják vajúdásunkat.

Praktikus tipp: Immár kutatások is bizonyítják, hogy az aromaterápia és a masszázs is hatásosan csökkenti a szülési fájdalmat a vajúdás idején, majd az ezt követő kitolási szakban is. A Panarom Világra hozó masszázsolaj kifejezetten a vajúdás alatti masszázshoz ajánlott, segíti a test ellazulását és a lélek félelmeinek feloldását.

2. Kitolási szak

Ez a szakasz a méhszáj „eltűnésétől” az újszülött világrajöveteléig tart. Hosszát tekintve a kitolás fél-egyórát vehet igénybe, és az a legideálisabb, ha a szülő nő maga választhatja meg ehhez a számára megfelelő pozíciót. Ez történhet akár ülve, akár négykézláb, vagy guggolva, esetleg szülősámlit igénybe véve. A kitolási szakban a magzat elől fekvő része (jellemzően a koponyája), ahogy halad a szülőcsatornán lefelé, a medencefenékre és a végbélre nyomást gyakorol (ez lesz a tolófájás), a kismama ilyenkor a székelési ingerhez hasonló érzést tapasztal. A fájások sűrűsödnek, a kismama pedig  a fájások alatt haspréssel segítheti a méh tevékenységét, fokozhatja a tolófájások hatékonyságát. Ebben a szakaszban is nagyon fontos a megfelelő légzéstechnika, ami segíti az ellazulást és a koncentrálást.

Amikor a baba végighalad a szülőcsatornán, akkor a feje nekifeszül a gátnak, ezért ezen a ponton a szülésznő lassításra biztatja a kismamákat, hogy a gát ki tudjon tágulni. Szerencsére a korábban rutinszerűen alkalmazott gátmetszés helyett ma már egyre több helyen fontos szerepet kap a gátelőkészítés és a gátvédelem, amelyeknek hála a gát területét, szövetét olajok segítségével rugalmassá tehetjük és lazíthatjuk; de nagy segítségünkre lesz a légzéstechnika is. Ezek segítségével a baba áthaladását gördülékennyé tehetjük.

Jó tudni, hogy a gátmetszés mindig egyéni mérlegelést igényel, és amennyiben fennáll a veszélye, hogy az óriási feszülés alatt álló gát megrepedhet és sérüléseket okozhat, akkor szükségessé válhat a beavatkozás. A kitolási szak a baba megszületésével fejeződik be: először a fejtető gördül ki, ezt követi a homlok, az arc és a fej. Ezután a váll, a törzs és az alsó végtagok következnek.

Praktikus tipp: Már a szülést megelőzően tájékozódjunk arról, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre a vajúdás alatt a kiválasztott intézményben!

3. Lepényi szak

A baba megszületését követő szakaszban a méhlepény megszületése következik. Ilyenkor a méhösszehúzódás hatására a placenta leválik a méh faláról. Ez normális körülmények között fél órán belül meg szokott történni. Amikor a méhlepény is megszületett hiánytalanul, a burkaival együtt, akkor befejeződött a szülés.

4. Lepény utáni szak

A lepény megszületését követő kétórás időszakban – amit korai gyermekágyas szakasznak is neveznek – az édesanyát és babáját még megfigyelés alatt tartják. Ha gátmetszés történt, ekkor varrják össze a sebet, és a kisbabát – amennyiben nincs semmiféle gond – megkapja az édesanya. Miközben a baba édesanyján pihen, megtörténik a köldökzsinór-ellátás is, amire ideális esetben akkor kerül csak sor, ha a zsinórban már megszűnt a pulzálás.

Praktikus tipp: Szülés előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy a választott intézményben mi a protokoll az ún. aranyórával kapcsolatban. Ez az a különleges időszak, ami lehetőséget ad babának és mamának a zavartalan ismerkedésre, a szoros bőr-bőr kontaktusra és arra, hogy az újszülött megpróbálkozzék az első szopással.

Miként lehetnek az Apukák feleségük segítségére a szülőszobán? Hogyan tudják támogatni őt azokban a nehéz órákban, anélkül, hogy l...

A nátha az egyik leggyakoribb probléma csecsemő- és gyermekkorban, az elhúzódó orrfolyás pedig komoly szövődményekkel járhat. Az o...

Gynotal szülészeti gél hozzájárul a biztonságosabb szüléshez és kitűnő megoldás lehet a hüvelyi szülés megkönnyítésére.

Ritkán esik szó a szülő nők jogairól a kórházban, pedig igen fontos témakör.

Kapcsolódó termékek

Világra hozó masszázsolaj, vajúdás alatti lazító
3251 Ft
Megtekintés
Apás szülés szett, zsilipruha szüléshez
1489 Ft
Megtekintés
Gynotal szülészeti gél
14095 Ft
Megtekintés
Weleda Gátmasszázsolaj 50ml
2906 Ft
Megtekintés

Csatlakozz!

Iratkozz fel hírlevelünkre és add meg gyerkőcöd születési dátumát, hogy a legszemélyreszabottabb ajánlatokat és információkat tudjuk Neked küldeni.