Barion Pixel

Rendelés leadás folyamatban...

A weboldal használatával elfogadod a mi
cookie kezelésünket!

Kismama jogai a szülőszobán

Ritkán esik szó a szülő nők jogairól a kórházban, pedig igen fontos témakör.

Minden kismama izgatottan készül élete nagy napjára. Van, aki kész szülési tervvel érkezik, s van, aki a helyzetre spontán reagálva éli meg a szülését. A babakelengye beszerzése és a babaszoba kialakítása mellett fontos arra is gondolni, hogy mi vár minket a szülőszobában, és nem árt tisztában lenni a minket megillető jogainkkal. Csokorba szedtem Nektek párat, mi az amire figyeljünk, ha tudunk. S hogy miért is írom, így? Érdemes a szülést megelőzően tájékozódni ezekről, hiszen ott, az események sodrásában nem ezekkel leszünk elfoglalva, egészen más tölti ki a gondolatainkat, s nagyon fontos, hogy beleegyező nyilatkozatot, ne két fájás között írassanak velünk alá. Fontos kiemelnünk, hogy betegjogok vonatkoznak a szülő nőkre is, noha az elnevezés nem túl szerencsés, hiszen a várandós nő nem beteg. A gyermekvárás és a szülés az egyik legősibb és legtermészetesebb női princípium.  

  1. Az egészségügyi ellátáshoz való jog és a szabad orvosválasztás
  2. az emberi méltóság joga;
  3. a kapcsolattartás joga
  4. a gyógyintézet elhagyásának joga 
  5. a tájékoztatáshoz való jog
  6. az önrendelkezéshez való jog
  7. az ellátás visszautasításának joga
  8. Az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga

1.    Az egészségügyi ellátáshoz való jog és a szabad orvosválasztás

Minden betegnek joga van az életmentő beavatkozáshoz, és a fájdalmának csillapításhoz. Igaz ez a vajúdó édesanyákra is, bár több korház alkalmazza azt a gyakorlatot, miszerint a szülés természetes folyamat, így mellőzi a fájdalomcsillapítók adását. A kismamának joga van a szabad orvosválasztáshoz. Napjainkban sokat vitatott új szabályozásról feltétlen szó kell ejtenünk, hiszen ezt a törvény adta lehetőséget továbbra is fenntartják a várandósok számára. Az értelmezés nehézségét az adja, hogy a várandós gondozás tervezett ellátás, maga szülés pedig nem feltétlen tervezett, így nem biztosított, hogy a kezelőorvos az adott pillanatban dolgozik. 


2.    az emberi méltóság joga

1997. évi CLIV. törvény, továbbiakban egészségügy törvényként hivatkozom rá, mindenek előtt kimondja, hogy minden betegnek - s esetünkben minden szülő nőnek joga van az emberi méltóságának tiszteletben tartására, arra, hogy megfelelő megszólításban, bánásmódban részesüljön, ne várakoztassák feleslegesen, csak az ellátásában szükséges mértékig korlátozzák, és tartsák tiszteletben szeméremérzetét.  

10. § (1) Az egészségügyi ellátás során a beteg emberi méltóságát tiszteletben kell tartani

Talán ez fel sem merül a kismamákban, annyira természetesnek érezzük, de bizony jó ezt észben tartani, hiszen bármilyen váratlan helyzet felmerülhet szülés közben, amit első szülő nőként nem is vélelmezünk.

3.    a kapcsolattartás joga

A törvény 11 §-a alapján a szülő nőnek joga van arra, hogy a vajúdás és a szülés ideje alatt, az által megnevezett nagykorú személy vele lehessen, illetve, ha más indok nem zárja ki, akkor a szülést követően gyermekével együtt lehessen. A törvény nem tér ki arra, hogy csak egy személy lehet jelen az édesanya mellett, sok korház mégis úgy értelmezi, hogy csak egy felnőtt kísérő lehet jelen. A mai divatos gyakorlat szerint ez általában az édesapa, de persze bárki lehet, akit a szülő nő megjelöl, akár egy szülés kísérő bába, vagy egy nagyon jó barátnő is. 

4.    a gyógyintézet elhagyásának joga vagy az ambuláns szüléshez való jog

A 12. § kimondja, hogy a betegnek joga van az intézményt elhagyni, ha ezzel más testi épségét nem veszélyeztetni. Ez a szülészeti gyakorlatban annyit jelent, hogy a szülést követő 24 órán belül az édesanya és babája, ha nincs indok a további korházi tartózkodásra, saját felelősségére szabadon távozhat, természetesen a kezelő orvosával egyeztetve. A gyakorlat ezzel szemben az, hogy szülést követően 3 vagy 4 napot a korházban tölt a kismama és gyermeke, még akkor is, ha ennek nincs valós, egészségügyi indoka. A miértet inkább financiális oldalról érdemes megvizsgálni. 

5.    a tájékoztatáshoz való jog

Szintén egy alapjognak tekinthető. Nem csak a beavatkozásokról kell tájékoztatást adni, de a várható vizsgálatokról, a tervezett beavatkozásokról, annak kimeneteléről, esetleges alternatívákról. Joga van a kismamának kérdéseket feltenni, s ezekre olyan választ kapni, mely számára is értelmezhető, egyértelmű és világos. Megalapozott döntést, csak teljeskörű felvilágosítást vetően lehet hozni. 

6.    az önrendelkezéshez való jog

Minden kismamának magának kell eldöntenie, hogy milyen beavatkozásokhoz járul hozzá és mihez nem. A megtett nyilatkozatok bármikor visszavonhatóak a beavatkozás alatt. Természetesen a kezelőorvos el kell, hogy lássa a megfelelő információval, mint utaltam rá, hogy tájékoztatáshoz joga van minden szülő nőnek. Érdemes tájékozódni a választott korház honlapján a szükséges beleegyező nyilatkozatokról, és megismerni azok tartalmát, hogy ne a vajúdás folyamán szembesüljön ezekkel a szülő nő. 

7.    az ellátás visszautasításának joga

Ez tulajdonképp a már említett önrendelkezési jog megvalósulása, nevezetesen a szülő nő visszautasíthatja az ellátást, kivéve, ha az más ember életét veszélyezteti, ideértve a 24 hetet betöltött magzatot is. A tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos gyakori, a beavatkozás akkor is, amikor még nem indokolt, a gyermek életének védelme érdekében, de sok kismama nincs tisztában annak a lehetőségével, hogy vissza is utasíthatja az ellátást. Hangsúlyozom, hogy fontos a kezelőorvossal a korrekt, nyílt kommunikáció, hogy az édesanya megfelelő tájékoztatást kaphasson. 

8.    Az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga

Általában zárójelentés kézhezvételét követően távozhat az anyuka és újszülött babája, de minden beavatkozással, gyógyszereléssel, kezeléssel kapcsolatos dokumentum kiérhető a korháztól, mely akár a szülés közben keletkezett, akár a csecsemő osztályon. A kikérésnek korházanként eltérő szabályozása lehet, de az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér segítségével is hozzáférhető. 


Jelen helyzetben fontos kitekintést tennünk a mamákat, babákat egyaránt érintő jelenleg érvényben levő egészségügyi válsághelyzeti ellátásokra. 

Legfontosabb hangsúlyoznunk, hogy a szüléskísérés NEM látogatás, így a látogatási tilalom NEM vonatkozik arra, hogy bent lehet-e apuka vagy más hozzátartozó a vajúdás, szülés alatt. Sok korházban negatív PCR tesztet kérnek a kismamától, de ezt az osztályra felvéve, még vajúdás közben elvégzik. A teszt megérkezéséig babát és mamát együtt ,de elkülönített helységbe helyezik el. Az esetleges koraszülés esetén biztosítani kell az édesanya számára a pici látogathatóságát, a megfelelő védelmi intézkedések betartás mellett.

Miként lehetnek az Apukák feleségük segítségére a szülőszobán? Hogyan tudják támogatni őt azokban a nehéz órákban, anélkül, hogy l...

A nátha az egyik leggyakoribb probléma csecsemő- és gyermekkorban, az elhúzódó orrfolyás pedig komoly szövődményekkel járhat. Az o...

Gynotal szülészeti gél hozzájárul a biztonságosabb szüléshez és kitűnő megoldás lehet a hüvelyi szülés megkönnyítésére.

Csatlakozz!

Iratkozz fel hírlevelünkre és add meg gyerkőcöd születési dátumát, hogy a legszemélyreszabottabb ajánlatokat és információkat tudjuk Neked küldeni.