Barion Pixel

Rendelés leadás folyamatban...

A weboldal használatával elfogadod a mi
cookie kezelésünket!

Gátvédelem, gátmetszés - Na de hogyan?

Minden szülés előtt álló nőt foglalkoztat a kérdés: Mit tudok tenni, hogy elkerüljem a gátmetszést?

Csodás hír amikor megtudjuk, hogy kisbabát hordunk a szívünk alatt, de ugyanakkor fel is kell készítenünk szervezetünket a változásra, a várható igénybevételre. Fontos tudatosítanunk a bekövetkező változásokat, reagálni babánk és testünk igényeire. Ha eddig keveset mozogtunk, bátran kezdjük el a kismama jógát vagy tornát a 15. héttől kezdve, - ha terhességünk problémamentes, és nincs semmi panaszunk. A reggeli rosszulléteket nem tekintjük kórós panasznak ebből a szempontból. A szakirodalom már a 12 héttől is javasolja a speciális mozgásforma gyakorlását, de ez az édesanyára van bízva. A kismamákra szabott mozgás nemcsak a megváltozott test tudatosítására fókuszál, hanem speciális gyakorlatokat is tartalmaz. Ilyen például a gát terének tudatosítása, izomzatának kondicionálása, rugalmassá tétele, a szülésre való felkészítése. 

Mielőtt erre rátérnénk, nézzük meg, mi is az a gát, a gáti terület.
Amit szülés közben értenek alatta: ez esetben a gát a hüvelybemenet és a végbélnyílás közötti kötőszövetből és izomból álló terület.

S amit a várandós tornán értenek a gáti terület megnevezésen: olyan, több rétegű izomköteg, mely segíti a kismedencei szervek, mint a méh és hüvely, valamint hasüregi szervek alátámasztását. Az, hogy két lábon járunk, és gravitációhoz kötöttek vagyunk magával hozza azt is, hogy erre a területre nagy nyomás nehezedik. Várandósságunk alatt ez a terhelés tovább fokozódik a méhszalagok nyúlásával. Persze megijedni nem kell, tekintve, hogy izomkötegről van szó, jól edzhető speciális, légzés figyeléssel kombinált gyakorlatokkal. Bizonyos testhelyzetben elhelyezkedve, adott légzésre feszíteni vagy engedni kell a gáti izmokat, melyet lehet növelni légzések kint és bent tartásának számával kombinálva A folyamatos gyakorlásnak köszönhetően az izmok rugalmassága növekszik, a gát vérellátása fokozódik, ezáltal a kötőszövet is rugalmasabbá válik. 

Az intim gyakorlatok mellett, gátmasszázst is végezhetünk, melynek hatásfokát növelhetjük, ha testápoló krém helyett speciálisan kifejlesztett masszázsolajat használunk, például a Weleda gátmasszázsolaját, vagy magas E vitamin tartalmú búzacsíra olajat. Az olajokat kiegészíthetjük tea fogyasztással is, de erről kérjük ki szakember tanácsát. A masszázst már a harmadik trimeszterben érdemes elkezdeni, finoman hozzászoktatva magunkat a bőr érintéséhez a gáti területen. Előszőr csak hagyjuk, hogy beszívódjon a bőrünkbe az olaj, majd napról napra masszírozzuk enyhe nyomást gyakorolva a gát területére. Természetesen nem kell erőt kifejteni, a masszázs lényege a lazítás, a bőr puhítása, az izomrostok oldása. Fontos a megfelelő hidratáltság is. Igyunk sok folyadékot, főként tiszta vizet, ez segít a kötőszövetek rugalmasságát megőrizni. 

Legtöbb kismama háborítatlan szülésélményre vágyik, megfelelő gátvédelemmel. Természetesen lehet jelezni ezt az igényt a kórházban, és biztosan figyelembe is veszik a lehetőségekhez mérten. S, hogy mit is jelent a gátvédelem? Nem csak azt, hogy a szülésznő, vagy orvos, esetleg a bába tartja a gátat, vagy masszírozza. Ennél egy szorosabb összehangoltabb együttműködésről van szó. Ezt abban az esetben lehet megtenni, ha egyéb fizikai körülmény nem sietteti a születést és a maga tempójában tud történni. Fontos, hogy a gát tudjon alkalmazkodni a baba miliméterről miliméterre történő haladásához. Esetleg egy-egy tolófájást „el kell engedni”, hogy a gát táguljon. Ehhez szükséges az anya odafigyelése, a korábban megtanult légzőtechnikák alkalmazása, az ellazulásra való képessége is. Persze érdemes felkészülni arra is, ha ez valamiért nem sikerül. Előfordulhat a gát repedése vagy a gátmetszés alkalmazásának szükségessége, leginkább azokban az esetekben, ha kitolási szakasz nem történhet a maga ritmusában, esetleg vákuum vagy fogó szükséges a gyermek világra segítéséhez, vagy koraszülött baba fejének védelme indokolja a gátmetszés szükségességét. Azt, hogy alkalmazza -e a beavatkozást, a szülészorvos dönti el az adott szituációban. Szakirodalom szerint gyorsabban gyógyul a vágott gátseb, de más, holisztikusabb megközelítésben az az álláspont, hogy ott fog szakadni, repedni, ahol kevésbé jól tartank a szövetek, így kevesebb a sérülés. Klinikai gyakorlat szerint vagy hosszanti, a végbél irányába történő gátmetszést alkalmaznak, vagy oldal irányút. Az előbbinél mindenképp figyelni kell, hogy ne sérüljön meg a végbél területe. Mindenesetre egyik lehetőség sem kellemes, a seb bezárásához fájdalomcsillapítót alkalmaznak, és általában felszívódó varratot használnak. A gátsebet mindig tisztán kell tartani, az esetleges fertőzések elkerülése végett folyóvízzel érdemes lemosni, tusfürdő vagy szappan használata nélkül. Jó szolgálatot tehet, a fájdalom csillapítására a jégbetét. Továbbkövetéses vizsgálatokban úgy tapasztalták, hogy sokkal harmonikusabb kapcsolat alakul ki anya és gyermeke között, ha a gyermekágyas időszak nem a gátseb gyógyulásáról szól, hanem az anya teljes figyelmét a gyermekének tudja szentelni. 

Miként lehetnek az Apukák feleségük segítségére a szülőszobán? Hogyan tudják támogatni őt azokban a nehéz órákban, anélkül, hogy l...

A nátha az egyik leggyakoribb probléma csecsemő- és gyermekkorban, az elhúzódó orrfolyás pedig komoly szövődményekkel járhat. Az o...

Gynotal szülészeti gél hozzájárul a biztonságosabb szüléshez és kitűnő megoldás lehet a hüvelyi szülés megkönnyítésére.

Ritkán esik szó a szülő nők jogairól a kórházban, pedig igen fontos témakör.

Kapcsolódó termékek

Jégbetét szülés utáni regenerálódáshoz
1646 Ft
Megtekintés
Weleda Gátmasszázsolaj 50ml
2906 Ft
Megtekintés
MomCare kézi hordozható bidé
3142 Ft
Megtekintés
MomCare varázsmogyoró regeneráló hab
3457 Ft
Megtekintés

Csatlakozz!

Iratkozz fel hírlevelünkre és add meg gyerkőcöd születési dátumát, hogy a legszemélyreszabottabb ajánlatokat és információkat tudjuk Neked küldeni.