Barion Pixel

Rendelés leadás folyamatban...

A weboldal használatával elfogadod a mi
cookie kezelésünket!

Apák szerepe a szülőszobán

Miként lehetnek az Apukák feleségük segítségére a szülőszobán? Hogyan tudják támogatni őt azokban a nehéz órákban, anélkül, hogy láb alatt lennének?

Ma már a szülési gyakorlatban szinte természetes az úgynevezett apás szülés vagy együttszülés.

Ez húsz- harminc évvel ezelőtt szinte elképzelhetetlen volt.

Abban az időben az apák a korházi folyosón róhatták köreiket várva, hogy mikor jön az orvos gratulálva a kis utódhoz. Sőt a babát sem ölelhették magukhoz egy-két napig, mert a babát vagy képernyőn lehetett megnézni, vagy a látogatás alkalmával az anyuka vagy csecsemős nővér megmutatta egy üvegablakon keresztül. Mára ez is, - mint sok minden - megváltozott. A szülő nő törvény adta joga megválasztani, hogy ki legyen jelen szülésénél - a korházi személyzetet leszámítva. A korházi gyakorlat általában azt mutatja, hogy egy fő szüléskisérő lehet jelen az anyukával, s ez a szülések nagyobb százalékában az apuka. 

Nagyon fontos, hogy már a várandósság utolsó trimeszterében megbeszélje a pár, hogy szeretnének e apás szülést, vagy az apuka inkább a folyosóról drukkol. 

Lényeg, hogy őszintén vállalják fel ezzel kapcsolatos érzéseiket, félelmeiket, vágyaikat s fontos, hogy ezt egymás előtt tiszteletben tartsák. Egyáltalán nem szerencsés, ha apuka enged a nyomásnak és beleegyezik a szülésen való részvételbe, majd a szülőszoba ajtajában meggondolja magát. 

A történelem folyamán a férfiaknak mindig is a védelmező szerepre törekednek, a lovagiasságra, a segítségnyújtásra, ám a szülés kisérésénél egy olyan segítő szerepet kell megélniük, ahol a segítség valójában a háttérben maradás. Mint egy bástya. Erős, rendíthetetlen módon ott van, jelen van, de nem feltétlen tevőlegesen. A legtöbb szülő nőnek erre a biztonságra van szüksége, hogy érezze a párja jelenlétét, esetleg egy- egy simogató mozdulatát, vagy kedves bíztatását. 

Engedje meg, hogy a szeretett nő magába merüljön, befelé vagy a légzésére figyeljen esetleg meglovagoljon egy-egy fájdalomhullámot. Az apukának igazából egy passzív, ugyanakkor nagyon is aktív szerepe van ilyenkor. A háttérbe maradva nagyon aktívan figyelni és reagálni kedvese jelzéseire. Mikor esne jól neki egy masszás, egy melegvizes palack a derekára, hogy a fájdalmat csillapítsa, vagy segítsen a vajúdó pozíció változtatásában, esetleg orvosért szaladjon. 

Nagy segítséget jelenthet apukának – és anyukának is, ha már a szülés utolsó pár hetében együtt készülnek a nagy napra.

Ez jelentheti azt, hogy ezzel kapcsolatos video anyagokat néznek, közösen mennek szülőszoba látogatásra vagy szülésfelkészítő tanfolyamra. Sokat segíthet, ha apuka tud olyan férfitársakkal beszélni, akik szintén jelen voltak a párjuk szülésénél. Fontos, hogy megértse, hogy igenis kompetens személy lesz a gyermeke világra jöttében, még ha a háttérből figyeli is az eseményeket. Természetes szülés esetében általában a vajúdástól egészen a megszületésig jelen lehet az édesapa, sőt sok esetben ő vághatja el a köldökzsinórt, és elképzelhető, hogy a babát is ő kapja meg hosszabb időre, ameddig az édesanyát ellátják. Amennyiben császármetszés válik szükségessé az édesapa nem mehet be a műtőbe, a fertőzésveszély minimalizálása érdekében, de egy ablakon keresztül végig követheti az eseményeket. Sok esetben ilyenkor egyből az apuka kapja meg a kisbabát, a meztelen mellkasára, hogy a bőr kontaktus meglegyen, kapcsolódjon, megnyugodjon. 

Sok kórházban biztosítanak az újdonsült család számára pár óra közösen tölthető időt, amit aranyórának nevezünk, s igen fontos mind a baba mind a szülők elkövetkezendő közös életükben. Segíti a kötődés kialakulását, a mellre helyezés segíti a tejleadó reflex beindulását, az anya-gyerek kapcsolat erősödését, s mindannyian egy picit megpihenhetnek, hiszen innen az anyuka a babájával lekerül az osztályra, s minden bizonnyal ilyen meghitt közös időre, csak a hazamenetelt követően lesz lehetősége a kis családnak.

Ha nem tudtátok eldönteni még, hogy apás szülés legyen-e olvassátok el az Apás szülés Igen vagy Nem? vélemények cikkünket, hátha segít a döntésben.

Ha apás szülés mellett döntetek, akkor mindenképp érdemes beszerezni egy zsilipruhát, apás szettet, hiszen ennek viselése kötelező a szülőszobán. 

A nátha az egyik leggyakoribb probléma csecsemő- és gyermekkorban, az elhúzódó orrfolyás pedig komoly szövődményekkel járhat. Az o...

Gynotal szülészeti gél hozzájárul a biztonságosabb szüléshez és kitűnő megoldás lehet a hüvelyi szülés megkönnyítésére.

Ritkán esik szó a szülő nők jogairól a kórházban, pedig igen fontos témakör.

Kapcsolódó termékek

Apás szülés szett, zsilipruha szüléshez
1489 Ft
Megtekintés
Jégbetét szülés utáni regenerálódáshoz
1646 Ft
Megtekintés
Weleda Gátmasszázsolaj 50ml
2906 Ft
Megtekintés

Csatlakozz!

Iratkozz fel hírlevelünkre és add meg gyerkőcöd születési dátumát, hogy a legszemélyreszabottabb ajánlatokat és információkat tudjuk Neked küldeni.